Skip to main content

Hoe zit een kerkdienst in elkaar?

Vooraf: De kerkdeuren gaan open een half uur voor de dienst begint. Een ouderling staat bij de deur om je te begroeten. Kinderen kunnen naar de oppas.

De zitplaatsen zijn vrij, tenzij er een kaartje ligt op de eerste plaats van de rij.

Aanvang: De dominee en een deel van de kerkenraad komen binnen. Een lid van de kerkenraad vertelt welke belangrijke mededelingen er zijn voor de gemeente. De ouderling van dienst begroet de predikant en draagt zo de verantwoording over voor de dienst. Er is ruimte voor stil gebed, we gaan daarbij staan. De dominee begroet de gemeente. 

De dienst bestaat uit verschillende onderdelen. Vaak houden we een vaste volgorde aan: de liturgie.

Zingen: We zingen tijdens de dienst verschillende liederen die aansluiten bij het thema. 

Dat kunnen liederen zijn uit het liedboek en de bundel Hemelhoog. Daarnaast zingen we psalmen uit de oude berijming en soms liederen uit andere bundels. Alle liederen worden via de beamer geprojecteerd.

Bijbellezen: We lezen in de ochtenddienst meestal de tien geboden of een andere tekst over christelijke leefregels. In de middagdienst klinkt een geloofsbelijdenis. De dominee leest verder een of meerdere passages uit de bijbel die de basis vormen voor de verkondiging. 

Bidden: Meerdere gebeden zijn meestal onderdeel van de dienst. Zo vragen we God of hij ons wil helpen de bijbelteksten die worden uitgelegd op waarde te schatten. En er is een moment waarin we God danken en bidden voor mensen binnen of buiten de gemeente. 

Verkondiging: Dit onderdeel vormt het hart van de kerkdienst. De voorganger overdenkt een bijbelgedeelte en legt uit wat het ons te zeggen heeft. Onze redding door Jezus Christus staat centraal. De ‘preek’ duurt zo’n twintig minuten. 

Collecte: We halen geld op voor verschillende doelen binnen of buiten de gemeente.

Afsluiting: We gaan staan en ontvangen de zegen van God voor onszelf en voor anderen. De voorganger en ambtsdragers verlaten de kerkzaal. De organist of pianist speelt een lied en u kunt de kerk verlaten.

Na de dienst Het is goed gebruik in de Kleopasgemeente om elkaar op de laatste zondag van de maand na de dienst te ontmoeten op het kerkplein. We drinken dan samen koffie, thee of limonade. We vinden het belangrijk dat gemeenteleden elkaar kennen en met elkaar mee kunnen leven. Bij slecht weer stellen we het koffiemoment een week uit.  

Kinderen tijdens de dienst In de ochtenddienst is er veel aandacht voor kinderen in de kerk. Kinderen op de basisschool kunnen naar de kindernevendienst, ook is er oppas voor de allerkleinsten. 

Oppasdienst Alle kinderen van 0-3 jaar zijn welkom in de oppas. Het team staat vanaf 8.45 uur voor je klaar om kinderen op te vangen. Ben je nieuw in de kerk of eenmalig te gast? Spreek de oppassende ouders gerust even aan voor bijzonderheden over je kind. We vinden het belangrijk dat kinderen zich op hun gemak voelen.

Kindernevendienst De kindernevendienst bestaat uit twee groepen: De groep met kinderen uit groep 3 en 4 van de basisschool. De groep met kinderen uit groep 5 en 6 van de basisschool. Tijdens de kindernevendienst luisteren we naar een verhaal uit de Bijbel. We zingen, bidden, maken een knutselwerkje of doen een spelletje. Ook collecteren we voor een goed doel.