Skip to main content

Bijzondere diensten

De bijzondere diensten zijn:

Avondmaalsdienst We vieren met elkaar het Heilig Avondmaal zoals Jezus dat ons voordeed. Het is een beeld dat ons herinnert aan de trouw van God. We herdenken het lijden en sterven van Jezus voor ons, maar ook zijn opstanding uit de dood. Dat doen we door samen een stukje brood te eten en een slokje wijn of druivensap te drinken.  

Het Avondmaal vieren we vijf keer per jaar: op Witte Donderdag, de donderdag voor Pasen, en in de regel in de maanden januari, mei, augustus en november. Belijdende leden, gastleden en gasten die in hun eigen gemeenten zijn toegelaten tot het Heilig Avondmaal mogen deelnemen.

De viering is zowel in de ochtend- als de middagdienst.   

We lezen tijdens de dienst het Avondmaalsformulier dat nog eens uitlegt waarom we dit doen. Ouderlingen nodigen de gemeenteleden uit om deel te nemen. U staat op en loopt naar voren. De voorganger geeft u een stukje brood, vervolgens biedt een diaken u een slokje wijn aan. Daarna loopt u terug naar uw zitplaats. De voorganger sluit af met het lezen van een passage uit de Bijbel. We zingen een lied en sluiten de viering af door elkaar Gods zegen toe te wensen. 

Belijdende leden, gastleden en gasten die in hun eigen gemeente aan het Avondmaal zijn toegelaten, kunnen deelnemen aan het Heilig Avondmaal. 

Belijdenisdienst Een of meer gemeenteleden die belijdeniscathechisatie hebben gevolgd belijden hun geloof. 

Dienst bij overlijden Definitief afscheid moeten nemen van een geliefde is erg verdrietig. U kunt de wijkpredikant betrekken in deze moeilijke periode. In overleg kunnen we een rouwdienst vormgeven, die voorafgaand aan de uitvaart plaatsvindt in de kerk of de aula van het uitvaartcentrum. De boodschap van het Evangelie en het leven van de overledene staan centraal. Er is ook ruimte om te zingen.

Dienst met bewoners van de Hartenberg De dienst is speciaal gericht op mensen met een verstandelijke beperking, hun familie en vrienden en hun begeleiders. We ontmoeten hen twee keer per jaar in een korte dienst die om 15.00 uur begint. 

Doopdienst We dopen jonge kinderen van gemeenteleden of ouderen die tot geloof zijn gekomen. Vooraf is er een gesprek met de wijkpredikant over de betekenis van de heilige doop. 

De ouders zitten in deze dienst voorin de kerk. De predikant leest het doopformulier met uitleg over het hoe en waarom van de doop. Hij legt de heilige doop apart uit aan de kinderen die aanwezig zijn.

Het dopen zelf bestaat uit het drie keer water gieten over het hoofd van de dopeling. Dat gebeurt in de naam van God, Jezus en de Heilige Geest. 

De predikant spreekt de ouders persoonlijk toe. Na de dienst kunnen de bezoekers van de dienst de ouders feliciteren. We maken foto’s die op de website verschijnen. 

Huwelijksdienst De feestelijke kerkelijke bevestiging van een huwelijk. Het paar bereidt de dienst voor met de voorganger. Zij geven antwoord op de vragen uit het huwelijksformulier en ontvangen de zegen van God. 

Jeugddienst De boodschap van deze dienst is speciaal gericht op jongeren. Een groep jonge gemeenteleden bereidt de dienst voor, bepaalt welke vragen aan bod komen en kiest liederen uit. Een muziekgroep zorgt voor de begeleiding.  

Zangdienst Zingen staat centraal in deze dienst, die enkele keren per jaar op het rooster staat. We eren en aanbidden God daarmee. We zingen uit verschillende liedbundels. Een zang- en muziekgroep zorgt voor de begeleiding.