Skip to main content

Jaarthema Passie voor God en mens

 

Passie voor God en mens" en staat het bijbelboek van de profeet Jeremia centraal. Een omvangrijk boek in het Oude Testament, maar het gaat niet vaak open. 

We concentreren ons in de toerustingsdiensten vooral op de aansprekende concrete beelden die Jeremia gebruikt om zijn boodschap helder te maken. Rond elke toerustingsdienst wordt een hand-out opgesteld met de kern van het bijbelgedeelte en gespreksvragen voor de bijbelkringen. Voor de kinderen volgt er per dienst een kijkwijzer. Tijdens deze diensten zingen we een nieuw themalied.

Jeremia leeft in een roerige wereld waarin de grootste zekerheden omvallen, waarheden dubbel lijken en mensen eigen wegen gaan. God laat er geen middel ongebruikt om mensen aan te spreken en naar Hem terug te roepen. 'Hoor het woord des Heeren, wij moeten ons bekeren' is het terugkerend refrein. Jeremia houdt spiegels voor en moet daarin confronterend ver gaan, omdat God voor ons onvoorstelbaar ver gaat. Oordeel wordt aangekondigd en uiteindelijk ook voltrokken. Het is een onthutsende geschiedenis, bij vlagen dicht op de huid van de profeet. Het verhaalt van lijden omwille van afwijzing door mensen en passie vanwege grote liefde om ons niet verloren te laten gaan.

Hopen is in dit eerlijke bijbelboek beslist geen wegdromen van de aarde naar de hemel. Jeremia blijft roepen om te leven onder een oordeel want alleen door dat oordeel heen een nieuw begin. Hoe zullen we in dit bijbelboek onze Heer leren kennen? En onszelf? Wat zal ons raken, troosten, doen bidden en loven? Hoe zal dit helpen om te leven in deze en de nieuwe wereld? Lees je bijbel, bid elke dag en neem de tijd om komend seizoen de waarde van dit bijbelboek voor jou te ontdekken.

Ter inspiratie volgen er op 16 januari en 19 juni 2024 twee gemeenteavonden. Op 6, 13, 20 en 27 mei 2025 (ochtend of avond) is er onder leiding van ds. Hoolwerf een SCOPUS-cursus rondom de profeet Elisa met als werktitel “woestijn als groeiplek”. SCOPUS is een missionaire methode, die bijbels en pastoraal opgebouwd is vanuit algemeen herkenbare levensthema’s. Niet kennisoverdracht staat voorop, maar hulp bij geloven en leven.

Dit najaar zijn er drie Omega ochtenden op 24 oktober, 7 en 21 November. Deze bijeenkomsten worden vanuit de Arkgemeente aangeboden aan gemeenteleden vanaf 75 jaar, en zijn gericht op bezinning rondom actuele levensvragen, op bemoediging en verbinding.

Mocht u meer willen weten over het jaarthema of heeft u andere vragen, stuur dan een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

de commissie Vorming en Toerusting