Hervormde gemeente Ede

Zendingsbussen 2e kwartaal 2023

Zendingsbussen 2e kwartaal 2023

 De zendingsbussen in het 2e kwartaal zijn bestemd voor het GZB project “Bijbelvertaling voor de Lomwe in Malawi”.

Een Bijbel in je eigen taal… voor ons heel gewoon, maar niet voor de Lomwe in Malawi. Zij hebben pas een paar jaar een Bijbel in hun eigen taal. Maar om de Bijbel ook echt te begrijpen, is nog niet zo eenvoudig. Veel mensen hebben weinig opleiding genoten of zijn zelfs analfabeet. Op steeds meer plekken starten er interactieve Bijbelstudiegroepen en groeien mensen in geloof. 

De Lomwe bevolking bestaat uit zo’n 900.000 mensen. Zij wonen met name in het zuidoosten van Malawi. Tot een paar jaar terug was de Bijbel voor hen alleen toegankelijk in het Chichewa, maar dat is niet hun moedertaal. Nu willen we stimuleren dat ze de Bijbel ook actief gaan gebruiken. Niet alleen de gewone gemeenteleden, maar ook kerkleiders. De meeste voorgangers hebben namelijk geen theologische opleiding en vaak niet eens de basisschool afgerond. Gezamenlijke Bijbelstudie helpt bij het beter verstaan van de Bijbel, bij het preken en basale theologische vorming.

We maken daarbij gebruik van een nieuwe, interactieve Bijbelstudiemethode die is opgezet door zendingswerker ds. Gert van de Pol. In 48 dorpen worden leiders getraind in deze nieuwe methode. Zij vormen een Bijbelstudiegroep met belangstellenden uit hun omgeving en komen wekelijks bijeen om de Bijbel in het Ellomwe te bestuderen. De Bijbelstudiemethode is eenvoudig: de deelnemers proberen antwoorden te vinden op vier vragen aan de hand van steeds een ander gedeelte uit de Bijbel:
1. Wat raakt je in dit gedeelte het meest?
2. Wat begrijp je niet (goed)?
3. Wat leren we in dit gedeelte over God?
4. Hoe brengen we wat we leren in de praktijk?

Van harte aanbevolen, namens de Zendingscommissie.