Werkvakantie World Servants

WS organiseert werkvakanties voor groepen van 25-40 personen. De jongeren (en ouderen) die meegaan komen uit allerlei verschillende kerkgenootschappen. Dus van Hervormd tot Pinkster en van Gereformeerd tot Baptist. Dat alleen al maakt het voor jezelf heel rijk. Ook op die manier kijk je over je (kerk)grenzen heen.

Wij hebben 2 keer een project in Egypte gedaan (renoveren van een conferentie-/ opvangcentrum bij een Koptische kerk), een project in Ghana (4 woningen gebouwd voor verplegend personeel bij een vluchtelingen kamp), een project in Brazilië (het middelste gedeelte van een multifunctioneel centrum gebouwd; hier komen kinderen voor opvang, scholing etc. maar ook worden er bijbelstudies gehouden). Ons laatste project was in de Dominicaanse Republiek. Daar hebben we midden in een enorme krottenwijk een tweede verdieping op een gebouw gezet dat WS dat jaar daarvoor daar had neergezet. Ook in dit gebouw komt kinderopvang, naailes voor vrouwen, kliniek enz.

Wat doe je dan tijdens zo’n project? Nou “gewoon”; schuren, verven, metselen, stenen maken en cement sjouwen, stukadoren, dakspanten plaatsen, beton storten enz. En dat allemaal met de blote hand. Nou ja, wel met handschoenen aan, maar bij de meeste projecten zijn geen betonmolens bijvoorbeeld. Dat betekent dus zelf alles mixen. Zwaar, maar het luie zweet komt er wel uit! Als je nou zegt dat je 2 linkerhanden hebt dan zeggen wij: kan je een hamer vasthouden? Ja? Nou dan kan je mee! Het is natuurlijk werk dat je doorgaans niet doet, maar we staan er altijd weer versteld van wat je leert en kunt tijdens die weken.

Een ander aspect van WS-werkvakanties is het kinderwerk. Elke dag wordt er door een aantal mensen van de groep een soort vakantie-bijbel-school gegeven. Dit is enerzijds om de kinderen van het bouwterrein af te houden, maar anderzijds natuurlijk om hen met het evangelie in aanraking te brengen. Het is altijd weer bemoedigend om te zien hoeveel kinderen er op af komen (dat varieert van 50 tot 500!!!!!). Het maakt dat je zelf weer gaat realiseren waar het allemaal uiteindelijk om gaat. Ook al kan je de landstaal niet spreken, met handen en voeten kan je een eind komen. En wat zijn deze kinderen nog dankbaar voor een simpele kleurplaat en wat potloden!

Ons doel was om daadwerkelijk de ander te helpen en te leren kennen en om zelf opgebouwd te worden en zo rijker terug te komen.
Dat doel is zeker bereikt! We dachten dat we veel te geven hadden, maar de mensen daar gaven ons veel meer! We hebben geleerd om alle ‘normale’ alledaagse dingen te waarderen (stromend water uit een kraan, vers brood, melk, een eigen kamer enz.). Je wordt daar gewoon met je neus op de feiten gedrukt. Als het water op is; nou dan kan je na een dag hard werken niet douchen! Valt de stroom ineens uit? Dan heb je alleen nog maar wat kaarsen.

Wat we ook hebben geleerd is het rotsvaste vertrouwen dat de mensen daar in God hebben. De afhankelijkheid die ze daar voelen. God neemt een plaats in in hun alledaagse leven. Hij wordt overal bij betrokken. Hij ìs er gewoon! Hier in Nederland staat er zoveel tussen die afhankelijkheid en dat vertrouwen. Het is trouwens wel moeilijk om in onze maatschappij dat geleerde vast te blijven houden. Het heeft er allemaal wel toe bij gedragen dat we bewuster zijn gaan leven.
Nadat we ons (tot nu toe) laatste project deden in 1999, is de gedachte om ooit met onze kinderen samen een project te doen nooit weggeweest. De ervaringen die wij hadden zouden we zo graag aan onze kinderen mee willen geven: het leven dat wij hier in Nederland kennen ís niet de standaard. Voor ons misschien wel, maar voor miljoenen mensen op deze wereld is het zó anders!
Dat aan den lijve te ervaren door een paar weken met deze mensen op te trekken, samen te werken, te zien hoe zij leven, te horen hoe zij geloven, van elkaar te leren, maakt dat je je eigen leven anders gaat bekijken.

Hoe mooi zou het zijn om deze bijzondere ervaringen te delen met je eigen gezin, je vrienden, je mede-gemeenteleden?
Wij zijn ervan overtuigd dat dit grote impact kan hebben op een ieder.
De laatste jaren hebben wij met verschillende gemeenteleden gesproken over het idee om vanuit de Nieuwe Kerk een project van World Servants te vullen met alleen mensen (jong en oud, gezinnen en alleengaanden) uit onze gemeente om zo een gemeenteproject te doen.
Wij willen ons hier graag voor inzetten en zijn benieuwd of we het voor elkaar kunnen krijgen om bijvoorbeeld in 2020 met een groep van 25 tot 40 gemeenteleden een project te kunnen realiseren.

Daar zit natuurlijk veel voorbereiding in! World Servants zorgt voor een heleboel zaken rondom zo’n project, maar van de deelnemers wordt o.a. verwacht dat zij de kosten bij elkaar krijgen.

Graag zouden wij hierover eens brainstormen met geïnteresseerden binnen de gemeente.
Lijkt het je wat? Wil je meedenken? Of wil je eerst eens wat meer weten?
Neem dan contact met ons op,
Dennis en Tieneke de Groot
0318-645161