Skip to main content

Afbeelding - verhouding en omvang aanpassen (2024)

Om een afbeelding in afmeting (hoogte x breedte) aan te passen én om de omvang (in kBytes) te verlagen kun je, als je Windows gebruikt, het gratis programma FastStone Image Viewer gebruiken. Zie hieronder voor een beschrijving en hoe te downloaden en te installeren.

Voor Apple weet ik niet of er zoiets bestaat. Dan zou www.resizepixel.com een optie kunnen zijn. Dit is een online mogelijkheid om hetzelfde te doen.

ResizePixel.com

Ga naar www.resizepixel.com en upload je afbeelding. Gebruik de opties Bijsnijden / Beeldverhouding om bijvoorbeeld 16x9 te selecteren. Gebruik de andere opties om de afbeelding zo nodig kleiner te maken.

Faststone Image Viewer

Download, installeer en configureer dit programma via dit artikel.

Afbeelding verhouding aanpassen

Laad de afbeelding in Image Viewer door in de verkenner met de rechter-muisknop op de afbeelding te klikken en kies dan Openen met... , Image Viewer

  • Klik met de rechter muisknop op de geopende afbeelding en kies Bewerken, Bijsnijden (of gebruik de toets X)
  • Kies in de onderste balk de Verhouding die je wil hebben, bijvoorbeeld 16:9 ratio
  • Schuif het lichtere deel van de afbeelding zodanig dat het deel overblijft dat je wil hebben
  • Klik op de knop Bijsnijden en bewaar de bijgesneden afbeelding

Afbeelding omvang aanpassen

Afbeeldingen (vooral foto's) zijn al snel meer dan 10 MB groot, terwijl 1 a 1,5 MB meer dan genoeg is om op een website een goede kwaliteit afbeelding te tonen.

Hoewel websites en browsers steeds slimmer daarmee omgaan, is het verstandig de omvang van de afbeelding te verkleinen, zonder kwaliteitsverlies voor de website.

Laad de afbeelding in Image Resizer door in de verkenner met de rechter-muisknop op de afbeelding te klikken en kies dan Openen met... , Image Viewer

  • Klik met de rechter muisknop op de geopende afbeelding en kies Bewerken, Afmetingen afbeelding (of gebruik de toetscombinatie Ctrl-R)
  • Verlaag de breedte, de hoogte zal meeveranderen zolang de optie Behoud verhoudingen links-onder in de pop-up aangevinkt is. Een goede vuistregel is het grootste getal aan te passen naar 1200 Pixels. Als het grootste getal lager is, dan hoef je niets te veranderen (druk op ESC).

Let op! Vergeet niet het bestand te bewaren via Ctrl-S.