Ga voorzichtig te werk met de Nieuwsbrieven! Het is nl. mogelijk dat je iets van andere wijken of jezelf kapot maakt zonder dat er een waarschuwing wordt gegeven. Als je de instructies hieronder nauwgezet volgt, kan er niks ernstigs gebeuren!

Selecteer menu AcyMailing uit het Componenten menu.

handl-nieuwsbrief01

Voor het maken van een Nieuwsbrief heb je maar één menu optie nodig: Nieuwsbrieven onder menu Nieuwsbrieven!

handl-nieuwsbrief02

Ga vooral niet met menu optie Templates onder menu Nieuwsbrieven in de weer!

Nieuwe nieuwsbrief maken

Selecteer optie Nieuwsbrieven in menu Nieuwsbrieven.

handl-nieuwsbrief03

Klik op de oranje + om een nieuwe Nieuwsbrief te maken.

handl-nieuwsbrief04

Klik op het Template icoon om de template te kiezen.

handl-nieuwsbrief05

Kies uit het pop-up scherm de gewenste template. De gekozen template wordt in het Editor window gekopieerd. 

handl-nieuwsbrief06

De aanhef bevat een code die straks bij het verzenden wordt overschreven door de naam van de abonnee. Na de aanhef is er ruimte voor de inleiding van de Nieuwsbrief.

Elke nieuwsbrief heeft een vaste layout voor artikelen. De titel en de tekst van elk artikel geeft dan een rustig beeld omdat ze hetzelfde zijn opgemaakt. Doe dit ook bij gebruik van plaatjes. Gebruik één afmeting (bijvoorbeeld 150x150 pixels) en denk na over de uitlijning.

Je kun nu zelf teksten toevoegen. Let er op dat je soms de voorbeeld tekst even moet kopiëren voor een volgend artikel. Let op! Als je html begrijpt, dan heeft het soms de voorkeur om dat even via de html editor te doen. Klik hiervoor op [Toggle Editor].

Website artikelen invoegen

handl-nieuwsbrief07

Het is ook mogelijk om artikelen van de website te selecteren en deze in de nieuwsbrief te zetten. Daarvoor gebruik je de knoppen Tags en Vervang Tags.

Klik op de knop Tags en klik op Tab "Joomla content".

handl-nieuwsbrief08

Zorg dat de instellingen waarmee een artikel wordt ingevoegd in de Nieuwsbrief, naar wens zijn ingesteld. In dit geval willen we dat de lezer niet telkens naar de website hoeft om alles te lezen. Daarom laten we de Volledige tekst van het artikel zien en zijn de Titels niet klikbaar. Hoewel we plaatjes in de Nieuwsbrief mooi zijn, moeten ze niet te groot worden, dus worden ze naar 150x150 pixels verkleind. Het is natuurlijk toegestaan dit anders in te stellen, zolang je maar consequent blijft voor een rustig beeld.

Zoek nu de artikelen die je wilt invoegen via het Filter veld of het uitklapveld met artikel categorieën en vink de artikelen aan die je wilt invoegen.

Rechtsboven zie je links van de knop "Voeg een tag in" de gegenereerde code die ingevoerd wordt in de Nieuwsbrief. Als je meerdere artikelen selecteert zullen er meerdere tags ingevoegd worden.

Klik op "Voeg een tag in". De code wordt op de plek waar je stond in de Nieuwsbrief toegevoegd.

handl-nieuwsbrief09

Resultaat bekijken

Het is mogelijk het resultaat te bekijken via de knop "Voorbeeld / Verstuur", rechtsboven bij de aktieknoppen. 

handl-nieuwsbrief10

Je krijgt dan de nieuwsbrief te zien waarbij de codes zijn vervangen door de artikelen. Let op! Het programma laat hier nog wel eens een steekje vallen door lettertypen niet nauwkeurig te tonen. Om er zeker van te zijn hoe je Nieuwsbrief er uit ziet, moet je hem even naar jezelf versturen als test.

handl-nieuwsbrief10b

Als je de testmail wil versturen naar een ander adres dan waarmee je bent ingelogd, kies je "Anders" in het uitklapveld "Verstuur de nieuwsbrief naar:", en vul je een email adres in in het veld dat dan extra wordt getoond.

Klik op "Verstuur een test nieuwsbrief" en als het goed is gegaan krijg je daarvan een melding.

handl-nieuwsbrief11

Scroll ook eens naar beneden en bekijk de Tekst versie van de Nieuwsbrief. Een abonnee kan zich aanmelden met de optie Tekst ipv. HTML versie. Dit zal niet vaak voorkomen, maar het kan dus nog wel. Als je een klacht krijgt dat de Nieuwsbrief 'er niet uit ziet', dan kan het zijn dat de abonnee per ongeluk de verkeerde optie heeft gekozen. Dit kun je veranderen via het hoofdmenu Gebruikers.

Klik op "Bewerken" (rechtsboven) om terug te gaan naar het opstellen van de Nieuwsbrief.

Tags vervangen  

Sommigen hebben de voorkeur om de opmaak nog wat aan te passen voor verzending. Dit kan door de codes van de artikelen te vervangen door de echte tekst en afbeeldingen.

Klik op "Vervang tags" en bekijk het resultaat in de Editor.

handl-nieuwsbrief12

Let op! Je kunt niet meer terug naar de artikel codes.

Klaar voor verzending

Voordat de Nieuwsbrief verzonden wordt moeten er nog een paar instellingen worden gezet en gecontroleerd. Deze zijn rechtsboven onder de knoppenbalk te vinden.

Selecteer de juiste verzendlijst. Wees hier zorgvuldig in want abonnees die zich voor een andere nieuwsbrief hebben aangemeld zullen een foute verzending als spam kunnen beschouwen.

handl-nieuwsbrief13

Indien er bijlagen meegestuurd moeten worden, dan kan dit via het tabblad bijlagen. Wees hier zorgvuldig in! Zorg dat je geen grote bijlagen meestuurt (max. 2 MB). En zorg dat het een leesbaar formaat is; bij voorkeur een pdf. 

handl-nieuwsbrief14

De "Informatie afzender" tab bevat informatie die ONGEWIJZIGD moet blijven. De email adressen zijn zodanig ingesteld dat de kans dat de verzonden nieuwsbrieven als spam worden aangezien, geminimaliseerd is. Verander dus onder geen beding een email adres. Dit kan de verzending van jouw maar ook andere nieuwsbrieven verstoren of zelfs langdurig verhinderen!

De Metadata velden worden door zoekmachines als Google gebruikt om de nieuwsbrief, die later ook via de website is te zien, te indexeren. Je mag ze invullen, maar hoeft niet.

Het is een goed gebruik de nieuwsbrief op te slaan via "Opslaan & sluiten" alvorens te versturen.

Verzending

Klik op "Nieuwsbrieven" in het hoofdmenu en selecteer de nieuwsbrief die verzonden moet worden.

handl-nieuwsbrief15

Klik vervolgens op "Voorbeeld / verstuur" en controleer of de nieuwsbrief naar de juiste lijst wordt verstuurd.

Klik op "Verstuur" en volg de instructies en verzending.

De website zal elke seconde één mail versturen, mede om de rede dat met deze vertraging mailservers zo'n verzending niet snel als spam zullen aanmerken.

Statistieken

Het is mogelijk te volgen wat ontvangers met de nieuwsbrief hebben gedaan. Echter, dit kan onbetrouwbaar zijn. De exacte techniek er achter is mij niet duidelijk en omdat plaatjes geïntegreerd zijn in de email, blijft er mijns inziens alleen klikbare links over die de website laten weten dat een lezer de nieuwsbrief heeft geopend.

Dus, geen klikbare titels en geen "Lees meer..." links hebben het nadeel dat je denkt dat maar weinigen de mail hebben geopend terwijl de werkelijkheid veel rooskleuriger is... :)