Skip to main content

Nieuwsbrieven beheren

Ga voorzichtig te werk met de Nieuwsbrieven! Het is nl. mogelijk dat je iets van andere wijken of jezelf kapot maakt zonder dat er een waarschuwing wordt gegeven. Als je de instructies hieronder nauwgezet volgt, kan er niks ernstigs gebeuren!

> Selecteer menu AcyMailing 6 uit het Componenten menu.

Voor het maken van een Nieuwsbrief heb je maar één menu optie nodig: E-mails

Ga vooral niet met menu optie Sjablonen onder menu Nieuwsbrieven in de weer! Sjablonen aanpassen is een delicaat werkje en mag alleen de webmaster doen.

Nieuwe nieuwsbrief maken

Bekijk dit Youtube instructiefilmpje. Het is van een oudere versie van AcyMailing 6, dus ze gebruiken het woord Campagne ipv E-mail, dit komt omdat deze versie nog sterk in ontwikkeling is.

Instructiefilm Hoe een Campaign te maken

Hier volgen nog wat aanwijzingen die niet in het filmpje zijn benoemd of inmiddels net iets anders werken.

Stap 0: E-mail aanmaken

Hoewel je een oude e-mail kunt dupliceren, is het verstandiger een nieuwe aan te maken via de knop '+ Aanmaken' rechtsboven in het scherm E-mails.
Kies vervolgens een 'Klassieke campagne' en klik op 'aanmaken' onderaan het scherm.

Stap 1: Kies sjabloon

Kies een van de sjablonen. Het kan zijn dat je de keuze moet bevestigen.

Je ziet nu een balk met proces stappen om de E-mail te maken en uiteindelijk te verzenden.

Stap 2: E-mail bewerken 

Laat de Campagnenaam altijd met een van de volgende afkortingen voor je wijkgemeente beginnen: KLEO, ARK of NKG
Omdat meerdere wijken gebruik maken van dit programma, kun je makkelijk de E-mail terugvinden.

Als je de E-mailvoorbeeldregel invult, zet er dan iets anders in dan de E-mail onderwerp. In veel email clients zoals Outlook en Mail, wordt die E-mailvoorbeeldregel getoond onder het E-mail onderwerp. Zet er bijvoorbeeld de eerste vier tot 10 woorden in van de eerste zin van het eerste artikel. Men krijgt dan een doorkijkje in wat er in staat.

Zet eventueel het schuifje bij Zichtbaar aan als je de nieuwsbrief in het archief op de website te tonen (als je die hebt - zo niet: vraag de webmaster). Deze staat standaard uit omdat in de nieuwsbrief privacy gevoelige informatie kan staan die men niet 'op het web' wil tonen.

Indien je Bijlagen wilt mee sturen, dan kun je met de knop Selecteer onder 'bijlagen' de bijlage uploaden en selecteren. Heb je meer bijlagen dan kun je met 'Voeg een nieuw bestand toe', extra bestanden toevoegen. De functie toont een nieuwe knop, herhaal de procedure.

Vul andere velden naar behoeven in (ik geef geen toelichting omdat ze voor zich spreken). 

Zorg dat je besluit met de knop 'Bewaar & doorgaan'. Je kunt altijd weer terug naar deze stap door op Email bewerken in de balk bovenin het scherm te klikken.

In deze stap kun je ook de Email bewerken met de blauwe knop. 

In de E-mail editor moet je de wijzigingen altijd bewaren door op Toepassen (diskette symbool) in de grijze balk te klikken. Niet vergeten!

Het werken met de drag & drop editor werkt vergelijkbaar met hoe het in het filmpje wordt getoond. 

Bijzonderheden:

- Afbeelding: jouw map staat in: stories/wijkXX  waarbij de XX je wijknummer is (Kleopas=02, Nieuwe kerk=04, de Ark 0607).

- Article: gebruikt om een artikel van je website te tonen. Dit werkt inmiddels erg goed. Experimenteer maar eens met de instellingen. Let op! Artikelen met afbeeldingen werken nog niet zo handig. Je kunt de afbeeldingen in de opties uit zetten.

- Tekst: Let op! Tekst altijd als kale tekst kopiëren (dus zonder opmaak), dit doe je door <ctrl><shift>-V te gebruiken.

Vergeet niet op Toepassen (diskette icoontje) te drukken.

klik op Bewaar en doorgaan om naar de volgende tab / stap te gaan.

Stap 3: Ontvangers

Koppel de verzendlijst aan de campagne door op de betreffende '+' te klikken. 

klik op Bewaar en doorgaan om naar de volgende tab / stap te gaan.

Stap 4: Instellingen verzenden

Let op! Dit is een belangrijke stap. Verkeerd invullen kan ervoor zorgen dat de E-mail in de spam folder van de ontvangers terecht komt, dat wil je natuurlijk niet.

In lichtgrijze tekst staat de naam en het emailadres achter 'Default:'.

Als je de naam of email wil veranderen, zorg dan dat in het veld Van naam en Antwoord-naar naam exact dezelfde tekst staat. Dit geldt ook voor het Van en Antwoord-naar email adres.

Geadviseerd wordt de Van naam en Antwoord-naar naam als volgt invullen: <wijknaam> (no-reply)  - voorbeeld: Kleopasgemeente (no-reply).
Als iemand toch onverhoopt antwoordt, dan komt de mail bij de webmaster terecht en die stuurt hem door naar jou. 

Hoewel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. prima werkt in de , kun je ook via de webmaster een eigen @hervormdede.nl email adres aanvragen. 

klik op Bewaar en doorgaan om naar de volgende tab / stap te gaan.

Stap 5: Testen

Voer vooral een test uit! Vul je eigen email adres in (als die er niet al staat) en verzend je test email. 

Stap 6: Samenvatting (controleren en verzenden)

Klik na jouw controle op 'Voeg toe aan de wachtrij' en daarna op 'Nu verzenden'. Sluit het scherm niet! Het duurt lang voordat alles verstuurd is (elke seconde een email) zodat de server niet als een spam server wordt aangemerkt. Pas als er staat dat het gereed is, kun je het pop-up scherm sluiten.

Probeer geen andere opties uit zoals 's nachts verzenden, dat is niet getest en het systeem is daarvoor ook niet ingericht.

Succes!