Logo groot

Toerusting

Jaarthema 18-19 LEVENSLIED

Beste gemeenteleden,logo jaarthema 1819 3011px

Frans Bauer voert in België zowel de Vlaamse als de nationale Ultratop aan. Het succes van zijn nieuwe album Levenslied overrompelt de volkszanger.

Ook op Instagram jubelde Frans. "Fantastisch! Mijn nieuwe album Levenslied verbreekt al mijn verkooprecords van de laatste jaren in België en knalt op één in de Ultratop 200!"

Volgens Gino Moerman, manager van Frans' platenlabel, is het succes bijzonder opmerkelijk. "Het is lang geleden dat we zulke spectaculaire verkoopcijfers gezien hebben van een Nederlandstalige cd met volkse liedjes. Frans slaagt erin om de mensen exact te bezorgen wat ze willen. Gezellige liedjes, kwalitatieve productie en vooral een taal die iedereen aanspreekt."     www.nu.nl   06/04/2018

Wellicht een bijzonder begin van een brief waarin de gemeente geïnformeerd wordt over het jaarthema van het toerustingswerk in de Ark voor het seizoen 2018-2019. Een bericht uit de pers over het succes van Frans Bauer naar aanleiding van zijn nieuwe cd Levenslied.
Mensen worden aangesproken door de begrijpelijke teksten die hij zingt over allerlei situaties in het leven. Zij herkennen deze situaties heel goed en vinden het fijn dat hij hier liedjes over schrijft.

Eigenlijk past dit ook heel goed bij het jaarthema voor het toerustingswerk in het komende seizoen. Het komend seizoen staat namelijk het Bijbelboek Psalmen centraal. Het Bijbelboek Psalmen is een mooie bundeling van heel diverse liederen. Liederen waarin God geprezen wordt voor Zijn daden of voor de schepping, maar ook liederen waarin God allerlei vragen gesteld worden over onbegrijpelijke gebeurtenissen in het leven van de psalmschrijver. Psalmen waarin schuld beleden wordt en de psalmschrijver zich heel erg klein voelt, maar ook Psalmen waarin Gods liefde voor de mens er vanaf spat en de psalmschrijver zich geheiligd voelt door God.

Het Bijbelboek Psalmen beschrijft uitgebreid diverse situaties uit het leven van mensen die voor ons heel erg herkenbaar zijn. Mooi dat zo’n boek in de Bijbel staat om ons een hart onder de riem te steken. Geweldig dat wij dit kunnen lezen en hierover kunnen zingen.

boekenlegger voor 2Het jaarthema van komend seizoen zal Levenslied zijn. Waarbij het subthema is: Leef met de Psalmen. Het thema Levenslied geeft de inhoud van de Psalmen weer. Liederen voor het leven, liederen die ons ondersteunen bij het leven als christen. Allerlei liederen die menselijke emoties weergeven en onze gemoedstoestand weerspiegelen. Gelukkig blijft het in de Psalmen niet alleen hierbij, dan zou de inhoud van het bijbelboek te kort gedaan worden. Tegelijkertijd wordt beschreven hoe God ons hierin tot steun wil zijn, zodat wij verder kunnen.

Komend seizoen staan tijdens de toerustingsdiensten diverse menselijke emoties centraal. Bijvoorbeeld blijdschap, boosheid en (on)rust. Hoe beschrijft de psalmschrijver deze emotie? Hoe gaat hij daar mee om? Hoe helpt God de psalmschrijver verder? Hoe gaan wij met deze emoties om, in relatie met elkaar en in onze relatie met God?
Zo mogen de woorden uit Psalm 121 ons bemoedigen op onze pelgrimsreis die uitmondt in de wederkomst van Christus:

Ik sla mijn ogen op naar de bergen, vanwaar mijn hulp komen zal. Mijn hulp is van de Heere, Die hemel en aarde gemaakt heeft. Hij zal uw voet niet laten wankelen, uw Bewaarder zal niet sluimeren. Zie, de Bewaarder van Israël zal niet sluimeren of slapen. De Heere is uw Bewaarder, de Heere is uw schaduw aan uw rechterhand. De zon zal u overdag niet steken, de maan niet in de nacht. De Heere zal u bewaren voor alle kwaad, uw ziel zal Hij bewaren. De Heere zal uw uitgaan en uw ingaan bewaren, van nu aan tot in eeuwigheid.

Zo kan een christen leven met de Psalmen; ter bemoediging en Hoopgevend!

Komend seizoen zal er bij elke toerustingsdienst een hand-out beschikbaar komen om de Psalm verder te kunnen bespreken binnen de kringen of ter overdenking voor u persoonlijk. Deze hand-outs zijn beschikbaar via https://www.hervormdede.nl/deark/gemeente/toerusting .

Daarnaast zullen er een aantal toerustingsavonden georganiseerd worden. Hierover zal na de vakantie meer informatie volgen.

Doet u/jij komend seizoen met dit jaarthema mee? Dan kunnen we met elkaar leven met de Psalmen en God hiervoor de eer geven, zoals Psalm 8 zo mooi weergeeft.

Heer, onze Heer, hoe machtig is uw Naam overal op aarde.         boekenlegger achter

Heer, onze Heer, hoe machtig is uw Naam overal op aarde.

Zie ik de hemel, het werk van uw vingers ,

de maan en de sterren door U aangebracht.

Wat is de mens dat U aan hem denkt,

het mensenkind dat U voor hem zorgt.

Heer, onze Heer, hoe machtig is uw Naam overal op aarde.

Heer, onze Heer, hoe machtig is uw Naam overal op aarde.

U heeft de mens bijna goddelijk gemaakt,

omkranst hem met glorierijke pracht.

Het werk van uw handen aan hem toevertrouwd,

alles aan zijn voeten neergelegd.

Heer, onze Heer, hoe machtig is uw Naam overal op aarde.

Heer, onze Heer, hoe machtig is uw Naam overal op aarde.

Tekstbewerking Psalm 8 NBV: Sela

Vriendelijke groet,

Commissie Toerusting en Missie

Voor vragen of reacties:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.