Logo groot

Afbeelding1Toerustingsavond

Donderdagavond 28 november

‘Joods verzet in Ede’

Donderdagavond 28 november hoopt dhr van Seters (Platform Militaire Historie Ede) aandacht te geven aan Joods verzet in Ede tijdens WO II.

Hij vertelt het persoonlijke verhaal van Marcel Hertz, een Joodse jongen die tijdens WO II onderduikt in Ede. Hij blijft niet passief, hij wordt actief lid van het lokale verzet. Ook zijn Joodse verloofde Didi Roos doet hetzelfde. Met hun oorlogsverhaal zetten ze ons zeker aan het denken.

Om 20:00 begint het programma in de Ark. Voor die tijd is er alle gelegenheid om elkaar te ontmoeten bij een kop koffie of thee.

Een ieder van harte welkom!

Update fotoboek 2020

Het is weer tijd voor een update van het fotoboek. Begin 2018 is er een volledige nieuwe versie uitgekomen en nu twee jaar later maken we een update.

Graag nodigen we daarom alle nieuwe huishoudens en alle huishoudens waarbij de samenstelling gewijzigd is (door b.v. gezinsuitbreiding of overlijden) uit om zich op te geven voor de update versie van het voorjaar van 2020.

Opgeven kan via de volgende link: https://forms.gle/JZeFJdnngm1xuKbv9. De update is niet bedoeld om verhuizingen door te geven, dat kan weer in de geheel vernieuwde versie welke in 2022 verschijnt.

De kosten voor een eerste bestelling van het fotoboek bedragen 10 euro. Dit is inclusief de updates. Zodra alle gegevens èn het voorstelstukje binnen zijn ontvangt u het rekeningnummer waarop het bedrag mag worden overgemaakt. Bestellen van het fotoboek is alleen mogelijk als u hier zelf aan deelneemt.

De fotosessies worden gehouden in de Ark op donderdag 16 en 23 januari in de avond en zaterdag 18 en 25 januari in de middag. Via de website kunt u een voorkeur aangeven voor een dag en tijd. Medio 2020kunnen alle mensen die een fotoboek hebben een update ophalen in de Ark en deze tussen de bestaande fotopagina’s doen zodat het boek weer up to date is.

Bij gemeenteleden die door ziekte of ouderdom aan huis gebonden zijn komen we graag langs om een foto te maken en de gegevens op te nemen. Neem dan even contact op.

Met een vriendelijke groet van de fotoboekcommissie, Margreet Mostert, Christiaan Blaakmeer en Arianne Moree (637885).

Hoogspel

Hoog Spel Logo 50Beste gemeente,

Dit seizoen worden er in Europa vele herdenkingen gehouden vanwege de bevrijding van Europa die 75 jaar geleden begon met D-day op het strand van Normandië. Vanaf die dag werd bevrijd Europa steeds weer een stukje groter. 17 April 1945 was de bevrijding ook voor de inwoners van Ede een feit.

Tot die dag leefden de inwoners van Ede onder de bezettende macht. Een macht waar mensen mee samenwerkten, maar die ook werd tegengewerkt. Diverse Edenaren waren actief in het verzet, met als doel het ondermijnen van de bezettende macht. Hierover zijn in de afgelopen 75 jaar diverse verhalen verteld en op papier gezet. Deze verhalen spreken vaak tot de verbeelding, waardoor deze verzetsmensen, vaak onbedoeld, een heldenstatus krijgen. Zeker als deze verzetsmensen ook nog een soort ‘dubbelrol’ hadden. In dienst bij de bezettende macht, maar deze positie gebruikend om onderduikers of Joden te helpen. Zij speelden een ingewikkeld spel, waarbij ze hun eigen leven op het spel zetten voor een hoger doel.  Hoog spel; dat speelden zij.

De Hand-outs zijn te vinden op website: https://hervormdede.nl/deark/gemeente/toerusting

Voor de hele flyer klik op de bijlage hieronder:

Bijlagen:
Bewaar het bestand flyer hoogspelA5.pdfHoogspel

Vacature beheerder de Ark

Vacature beheerder Ark

De hervormde gemeente van Ede zoekt met ingang van 1 juli 2018 voor de Ark een beheerder voor 9 uur per week.

Wij zoeken een gastvrije en dienstverlenende beheerder met hart voor jongeren en ouderen.

De taken omvatten:

• Het beheer van de Ark en het coördineren van alle zaken die het beheer van de kerk en de daarbij behorende ruimtes bevatten.
  • Optreden als aanspreekpersoon en in die context besluiten kunnen nemen die het beheer van de Ark aangaan.
  • Contactpersoon voor zowel interne als externe gebruikersgroepen.
  • Mede verantwoordelijk voor de exploitatie van de Ark.
  • Inkoop, dan wel organiseren van de inkoop van de benodigde voorraden.
  • Toezicht op het gebruik van ruimtes en het nakomen van afspraken door gebruikers.

Van de beheerder wordt verwacht dat hij/zij:

• Een meelevend lid is van de hervormde gemeente Ede.
  • Zich betrokken voelt bij het wel en wee van de Arkgemeente.
  • Beschikt over goede en tactische sociale vaardigheden.
  • Optimaal samenwerkt- en afstemming zoekt met de koster.
  • Flexibel inzetbaar is met wisselende werktijden die aansluiten op het gevarieerde gebruik van de Ark (gedurende de week, het jaar).

De volledige functieomschrijving kan via onderstaand e-mailadres worden opgevraagd.

Wij bieden een salariëring volgens de arbeidsvoorwaarden van de Protestantse Kerk in Nederland aangevuld met een dosis ondernemerschap.

Geïnteresseerden worden uitgenodigd om z.s.m hun sollicitatie te richten aan de kerkrentmeesters van de Ark, t.a.v. de heer H.J. Hoogendoorn, Cloeckendaal 27, 6715 JJ  Ede of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor nadere vragen omtrent deze vacature kunt u zich wenden tot de heer Ries Beeuwkes, telefonisch te bereiken op 0318 – 655 071.