Bethelkerkgemeente Ede

Literaire kring 2018/2019

Tijdens vier avonden duiken we telkens in een andere literaire roman, dus in een boek dat meer lagen heeft en waarin de beeldspraak belangrijk is. In literatuur wordt vaak een levensprobleem in zijn hele levenssamenhang voelbaar gemaakt: het beleven helpt het doordenken. De avonden zijn open voor iedereen die van lezen houdt. Wees welkom, voor een keertje of vaker.

Plaats van handeling: Bethelkerk aan de Jan Th. Tooroplaan 133, van acht tot half tien, inloop met koffie/thee (1 euro) vanaf kwart voor acht. Opgave niet nodig, wel mogelijk. Meer informatie bij Gerda van de Haar op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Dinsdag 9 oktober 2018
Frederik van Eeden, Van de koele meren des doods (1900). Nederlandse klassieker, waarvan de titel iets anders betekent dan je zou denken. Over liefde, gemis en godservaring. Dit najaar wordt een toneelversie gespeeld onder leiding van Ger Thijs, die al veel meer negentiende-eeuwse literatuur op de planken heeft gebracht. (Zie daarvoor de speellijst op www.hummelinckstuurman.nl, bijv. Utrecht 27 okt / Zeist 10 nov / Wageningen 21 dec / Amersfoort 5 januari.)

Dinsdag 27 november
Abdelkader Benali, De stem van mijn moeder (2009). Prachtige roman van de bekende Marokkaans-Nederlandse schrijver en presentator over zoon-zijn, broer-zijn (tweeling!) en vaderschap. En over hoe het is als je als moslim wordt opgevoed in modern Nederland. De moeder speelt daarin een bijzondere rol. Helaas niet meer in de boekhandel, wel goed tweedehands verkrijgbaar, bijvoorbeeld via boekwinkeltjes.nl.

Dinsdag 12 februari 2019
Esther Gerritsen, De trooster (2018). Bijna mystieke kloosterroman die op enig moment dol draait, spelend tegen Pasen. Gerritsen bekent in interviews gelovig te zijn, tot verbazing van veel van haar trouwe lezers.

Dinsdag 2 april 2019
Marieke Lucas Rijneveld, De avond is ongemak (2018). ‘Ik was tien jaar en deed mijn jas niet meer uit.’ In de traditie van Jan Wolkers schreef Rijneveld (geboren 1991) een binnenshuis spelende psychiatrische roman, waarin gereformeerdendom en boerenleven een bevreemdende rol spelen.