Het bericht is verzonden aan de vertrouwenspersoon en deze zal contact met je opnemen op de wijze die jij hebt gekozen.
Wat is een vertrouwenspersoon
Een vertrouwenspersoon is iemand waarmee je in vertrouwen kunt praten over ervaringen met ongewenst gedrag binnen of buiten de kerk. De vertrouwenspersoon is aanspreekpunt voor ieder gemeentelid.
De kerk wil een veilige plaats zijn voor iedereen. Toch kan er ongewenst grensoverschrijdend gedrag worden ervaren of gesignaleerd door iemand. Voor mensen die hiermee te maken hebben en die daar graag over willen praten, heeft de Hervormde Gemeente Ede een team van vertrouwenspersonen aangesteld. Bij hen kan je ook terecht als je een melding wilt doen.
Voor wie is de vertrouwenspersoon bedoeld?
De vertrouwenspersoon is aanspreekpunt voor ieder gemeentelid. Het kan zijn dat je zelf ervaringen hebt met ongewenst gedrag, maar het kan ook zijn dat je dit signaleert bij anderen binnen de kerk.
Een vertrouwenspersoon is er dus voor iedereen die ongewenst grensoverschrijdend gedrag ervaart of signaleert. Dat kan zijn agressie, geweld, machtsmisbruik, seksuele intimidatie, ongewenste intimiteiten, pesten of discriminatie. Een vertrouwenspersoon biedt in eerste instantie vooral een luisterend oor. Daarnaast kan een vertrouwenspersoon hulp en ondersteuning bieden bij het doen van een melding of een klacht.
Geheimhoudingsplicht
De vertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht en gaat altijd vertrouwelijk om met jouw informatie. De vertrouwenspersoon mag niets doen met de informatie die jij geeft zonder jouw toestemming. De vertrouwenspersoon zal geen verdere stappen ondernemen zonder overleg. Er worden ook geen inhoudelijke mededelingen gedaan aan de kerkenraad of andere instanties.
Taken en verantwoordelijkheden van de vertrouwenspersoon
- Het bieden van een luisterend oor
- Het nagaan van de melding
- Samen zoeken naar een goede aanpak
- Het begeleiden van de melder ongewenst gedrag naar een oplossing toe
- Inzichtelijk krijgen of een doorverwijzing noodzakelijk of wenselijk is
- Het doorverwijzen naar de juiste instanties
- Het geven van voorlichting over ongewenst gedrag
- Het adviseren van kinderwerkers en teamleiders en leidinggevenden bij het voorkomen van ongewenst gedrag
- Het (anoniem) rapporteren van meldingen en klachten aan de kerkenraden zodat evaluatie en aanpassing beleid kan plaatsvinden. E.e.a. is niet terug te voeren op individuele betrokkenen
Vertrouwenspersonen per wijk:
Je kunt contact opnemen met één van de vertrouwenspersonen. Je kunt zelf kiezen voor de vertrouwenspersoon van jouw eigen wijk of juist voor de vertrouwenspersoon van een andere wijk.
V&V in de gemeente
Binnen de Hervormde gemeente Ede willen we op een goede en respectvolle manier met elkaar omgaan. Geef je leiding in het jeugdwerk? Ga je namens de kerk op bezoek bij gemeenteleden? Ben je op een andere manier betrokken bij het kerkenwerk? Jouw relatie met gemeenteleden (jong of oud) is kwetsbaar. Wees op de hoogte van goede omgangsvormen:
- Ik accepteer en respecteer de ander zoals hij is en discrimineer niet. Iedereen telt mee binnen de kerkelijke gemeente
- Ik vertoon geen gedrag dat door de ander als seksueel getint kan worden opgevat (aanraken, taalgebruik, digitaal)
- Ik ben als volwassene niet alleen in een ruimte met een minderjarige
- Ik bescherm de ander tegen oneerlijk, respectloos en ongelijkwaardig gedrag
- Ik maak geen misbruik van mijn macht tegenover een ander
- Ik val de ander niet lastig en ik berokken de ander geen schade
- Ik doe niet mee aan pesten, uitlachen of roddelen
Toerusting
Wil je handvatten hoe je het jeugdwerk in jouw gemeente veiliger maakt of wil je een (jeugd)avond organiseren rond dit onderwerp? Zoek je hiervoor werkvormen, brochures of verdiepingsmateriaal? Wil je in je bijbelstudiegroep over een veilige gemeente nadenken? Ga dan naar www.meldpuntmisbruik.nl
De gemeente moet een veilige plaats zijn voor iedereen. Deze website helpt u daarbij: www.protestantsekerk.nl
Karel Slemmer
Oude Kerkgemeente
Karianne Veerman
Oude Kerkgemeente
Arris van Deelen
Sionkerkgemeente
Joke Rekers
Bethelkerkgemeente
Jacobine van Spronsen-van Lankeren
Nieuw Kerkgemeente
Jan Schoppers
Nieuw Kerkgemeente
Wiljan de Jong
Arkgemeente
Evelyn Cirkel
Arkgemeente
Annelene van Reenen
Kleopasgemeente
Arjan van Vliet
Kleopasgemeente
Chris
Landelijke instelling
Voor jongeren: een (anoniem) gesprek bij Stichting Chris
meldpunt seksueel misbruik in de kerk
Landelijke instelling
Ook voor jongeren, voor een (anoniem) gesprek.
Het meldpunt
Landelijke instelling
Meldpunt Misbruik in Kerkelijke Relaties.
Veilig Thuis
Landelijke instelling
Huiselijk geweld en kindermishandeling.
Vertrouwd en Veilig
In de Hervormde Gemeente Ede willen we in vertrouwen een gemeenschap vormen, in het besef dat we door God aan elkaar gegeven zijn. Maar hoe voorkomen we dat er iets misgaat in de onderlinge verhoudingen? En als het fout loopt, waar kun je dan terecht?
BINNEN DE HERVORMDE GEMEENTE
Ongewenste intimiteit, grensoverschrijdend gedrag, misbruik; ook in de kerk komt dit voor. Blijf er niet mee zitten, maar praat erover.
INSTANTIES EN ORGANISATIES
Wil je bij een instantie buiten de Hervormde Gemeente Ede een melding doen? Dat kan bij het Meldpunt Misbruik in Kerkelijke Relaties. Jongeren kunnen voor een (anoniem) gesprek bij Stichting Chris – Voorkom terecht. En natuurlijk kun je bij je huisarts en veiligthuis (niet christelijk) terecht.
BINNEN DE HERVORMDE GEMEENTE EDE
Binnen de Hervormde Gemeente Ede zijn per wijk één of meer vertrouwenspersonen aangesteld. Met hen kan contact worden opgenomen. Jouw verhaal is bij hen in veilige handen en wordt niet met anderen gedeeld zonder jouw toestemming. Als jij je onveilig hebt gevoeld bij iemand binnen de kerk, en je wilt het delen, neem dan contact op. Ook in situaties waarin je vermoed dat dit speelt bij anderen kan je contact opnemen met één van onderstaande vertrouwenspersonen.
Als jij je onveilig hebt gevoeld bij iemand van de kerk kan je dit melden via een van de vertrouwenspersonen hierboven, ook als je liever anoniem blijft. Je kunt via dit formulier ook vragen stellen over misbruik in kerkelijke relaties en signalen of vermoedens delen.
INSTANTIES EN ORGANISATIES
Wil je bij een instantie buiten de Hervormde Gemeente Ede je verhaal doen? Dat kan bij het Meldpunt Misbruik in Kerkelijke Relaties. Jongeren kunnen voor een (anoniem) gesprek bij Stichting Chris – Voorkom terecht.
