Hervormde gemeente Ede

Luidklokje Oude Kerk gerestaureerd

angelusklokjeSinds kort is het geluid van het angelusklokje van de Oude Kerk weer te horen. Het angelusklokje is het luidklokje in het "Cleyne torentje" op het dak van de Oude Kerk. Dit klokje is na de restauratie in 1964 geschonken door het buurtschap Ede-Veldhuizen en werd vooral gebruikt bij huwelijksdiensten. Het klokje was door een mechanisch defect al vele jaren niet meer bruikbaar. In samenwerking met de Buurt Ede-Veldhuizen is de mechaniek van het klokje de afgelopen maanden gerestaureerd door een vrijwilliger, de heer Jan Houweling uit Oud-Alblas, waarvoor wij hem en het buurtschap zeer erkentelijk zijn! Vorige week vrijdag is het klokje teruggehangen en heeft het zijn heldere geluid weer over Ede kunnen verspreiden. De bedoeling is dat het klokje bij huwelijksdiensten voortaan zijn oude taak weer zal oppakken. Leuk detail: die vrijdag werden wij tijdens het testen gebeld door bezorgde omwonenden die het klokje hoorden luiden en zich afvroegen of er misschien iets ergs gebeurd was waardoor dit klokje als 'alarm' luidde. Het ging hier gelukkig om testen om vanaf heden weer huwelijken te kunnen inluiden; dit behoort zeker niet tot de categorie 'rampen'!